• Informacje na temat:

    astenia czyli przewlekłe zmęczenie

Artykuły na temat: astenia czyli przewlekłe zmęczenie
  • Podczas gdy przyroda budzi się do życia, u ludzi można zauważyć spadek formy, zmęczenie i apatię. To objawy przesilenia wiosennego. Jak sobie z nimi poradzić? Warto zwrócić uwagę na swoją dietę! Jak zwalczyć przesileniowe zmęczenie? Zobacz film: Dzień Dobry TVN/x-news Czy brać witaminy wiosną? Zobacz, co na ten temat mówi dr Piotr Gryglas: Dzień Dobry TVN/x-news

  • Wracasz z pracy głodny/-a jak wilk. Marzysz o pysznym obiedzie, ale zmęczenie nie pozwala na długie gotowanie. Nasz mistrz kuchni, Piotr Sajdak ma na to radę!

  • Latem częściej przypomina się nam o konieczności picia wody. Nie mamy zaufania do "kranówki", więc sięgamy po wodę butelkowaną. Jednak wybór wcale nie jest prosty, bo, jak się okazuje, woda wodzie nierówna. Fot. materiały prasowe Woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, nie tylko gasi pragnienie, ale jest również rozpuszczalnikiem wielu związków powstających w procesach metabolicznych. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, dorosła kobieta...

  • We wrześniu w Browarze Lubicz już kolejny raz obchodzone będzie święto piwa. Nie zabraknie trunku warzonego na miejscu i podawanego w litrowych kuflach czyli Maßkrugen, biesiadnego jedzenia i muzyki bawarskiej. A to wszystko pod hasłem „Najważniejsze jest dobre piwo, jedzenie i towarzystwo!”. Oktoberfest czyli dożynki piwne to bawarskie święto obchodzone tradycyjnie w Monachium, ale jest niezwykle popularne również na całym świecie. Pomimo, że nazwa wydarzenia sugeruje, że odbywa się ono w...

  • Surówka do obiadu to standardowy dodatek. Są na tym świecie jednak tacy, którzy z surówek skomponowali całą swoją dietę. Rawfood - co to takiego? Rawfood, czyli witarianizm, polega na spożywaniu surowych posiłków - obrabianych w temperaturze maksymalnie do 42 stopni.   Podwaliny pod witarianizm położył szwajcarski lekarz Maximillian Bircher-Benner, twórca popularnego musli. Gdy sam wyleczył się z żółtaczki, będąc na diecie składającej się z surowych jabłek, postanowił założyć sanatorium w...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których koniecznie trzeba...

  • Tę niezwykle prostą potrawę wymyślili biedacy. Dziś chyba nie ma na świecie nikogo, kto by chociaż raz w życiu jej nie skosztował. Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Historia pizzy ma grubo ponad tysiąc lat. Wcześniej pieczone placki powszechnie znane były w starożytnej Grecji; podawano je również z okazji urodzin faraonów w Egipcie. Po raz pierwszy słowo pizza (łacińskie picea) pojawiło się...

  • Sztandarowa technika gotowania kuchni azjatyckiej. Potrzebujemy: woka, dowolnych składników, planu oraz jego precyzyjnego wykonania. Przepis nie jest nam potrzebny. Stir-fry to technika zakładająca szybkie obsmażanie pokrojonych drobno warzyw tak, by były chrupiące i lekko surowe. Możemy dodawać do nich mięso, ryby, makaron, ryż i w zasadzie dowolne przyprawy. To doskonały pomysł, na szybkie wykorzystanie tego, co mamy w lodówce, nawet bez pomysłu na konkretną potrawę. Wystarczy, że będziemy...

  • Kto z nas nie czeka na rozpoczęcie sezonu grillowego tylko po to, aby móc znów skosztować wyśmienitej karkówki z cebulką czy też krwistego bądź wypieczonego steku? Należy jednak pamiętać o tym, iż nie tylko sam wyborny smak zapewnia wołowinie spektakularny sukces w świecie - ten wartościowy rodzaj mięsa to także zdrowie w każdym kęsie. Warto więc poświęcić nieco uwagi temu niezwykle cenionemu przez smakoszy i dietetyków gatunkowi mięsa. Wołowina warta majątek! Najdroższą wołowiną na świecie...

  • Często się zdarza, że w lodówce zostają nam produkty, na które nikt nie ma ochoty, ani pomysłu. Bo niby co można zrobić z resztkami kaszy, ryżu czy ziemniaków z obiadu, suchym chlebem lub pojedynczymi plasterkami sera czy wędlin? , Co robić z resztkami zanim się zmarnują?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Mięso i wędlinyKupiliśmy wędlinę i nie została do końca zjedzona. Co można z niej zrobić? Okazuje się, że jest na to wiele pomysłów. Tylko uwaga: Wykorzystujemy wyłącznie produkty nadające się do...

Przepisy na temat: astenia czyli przewlekłe zmęczenie
  • Pyszna Włoska przekąska Jej zapach i kolor przyciagną każdego

  • Przepis wart wypróbowania: "Faworki, czyli chruściki"

  • Wypróbowany przepis na "Napoleonki, czyli kremówki"

  • Italian Meatballs czyli Włoskie pulpeciki

  • Czy wiecie o tym, że bez użycia jajek da się zrobić coś na kształt jajecznicy, w dodatku o jajecznym smaku? Do tej mistyfikacji będzie nam potrzebna tzw. czarna sól jajeczna, czyli kala namak. Więcej o tej soli można przeczytać na blogu, a teraz zapraszam po przepis.

  • Uwielbiany przez wielu smakoszy potraw z kartofli :) pasztet kartoflany :) czyli, babka kartoflana :) Pyszna potrawa podana z zimnym zsiadłym mlekiem, lub podsmażana podana z surówką warzywną.

  • Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka to tradycyjny ser przygotowywany na Słowacji w okresie Wielkanocy. Podawany jest na śniadanie wielkanocne z pieczywem, szynką, białą kiełbasą, jajkami, chrzanem, buraczkami oraz kieliszkiem czegoś mocniejszego. Występuję w dwóch wersjach: na słono i słodko. Jest to idealny ser dla smakoszy jajek :)

  • Teiglach przyrządza się tradycyjnie na Święto Trąbek, czyli Rosz Haszana, zapowiadające Nowy Rok. W zależności od danej społeczności, czy naleciałości rodowych, ciastka mogą przybierać różne formy: stożków, kul albo, tak jak u mnie, płaskiego placka ciętego w kwadraty lub romby. Niezmiennie, natomiast, składa się teiglach z mnóstwa malutkich kuleczek, przypominających w smaku i konsystencji ptysie, otulonych gęstym, miodowym syropem. Żydzi zazwyczaj dodają także orzechy włoskie lub migdały,...

  • Sycący i obfity obiadek:)

  • Jedna , że sztandarowych potraw z kuchni niemieckiej.