• Informacje na temat:

    co powoduje wysoki erytrocyty

Artykuły na temat: co powoduje wysoki erytrocyty
  • Wakacje rozpoczęły się na dobre, a wraz z nimi czas na plenerowe gotowanie i imprezy. Pamiętajcie jednak, aby nawet w tak relaksujących warunkach dbać o bezpieczeństwo. Okazuje się bowiem, iż zagrożenie mogą stanowić nawet bardzo niepozorne produkty. Fot. 123RF/Picsel W słoneczne dni wielu z nas urządza przyjęcia, które łączymy z gotowaniem i piciem drinków na świeżym powietrzu. Mogłoby się wydawać, iż niewiele jest w stanie zakłócić tak przyjemne chwile, spędzane w gronie najbliższych....

  • Lato w pełni. W wysokich temperaturach szczególnie dokucza nam pragnienie. Co pić, aby go zaspokoić? Fot. 123RF/Picsel Upały sprawiają, że organizm ludzki wydala więcej wody, przez co bardziej chce nam się pić. Szczególnie męczące jest lato w mieście - zamknięta przestrzeń, ruch samochodowy i rozgrzany asfalt sprawia, że jest nam duszno i czujemy się słabo. Jak sobie radzić z upałami? Oprócz wielu zaleceń, do których należy, między innymi, odpowiednie ubieranie się, przebywanie w chłodnych...

  • Dlaczego czasem, po zjedzeniu posiłku, czujemy się najedzeni, a innym razem błyskawicznie robimy się głodni? Bywa też, że zupełnie nieświadomie przejadamy się. Obwiniamy siebie, szukamy problemu w nadmiernym apetycie. Ale czy tak jest na pewno? Jak jeść, by być sytym? Fot. 123RF/Picsel Na nasz apetyt wpływa wiele czynników. Są to rzeczy oczywiste, jak zapach potraw, ich smak, wygląd czy okoliczności, w których są serwowane. Oprócz tego, apetyt może być uzależniony od nawyku spożywania...

  • Dlaczego coraz więcej osób przechodzi na dietę bezmięsną? Zobaczcie nagrodzone w konkursie odpowiedzi. Książka Iny Rybarczyrk "Łowcy smaku", w której prezentuje aż 140 autorskich przepisów na dania bez glutenu, nabiału, mięsa i rafinowanego cukru, powędrują do osób, których odpowiedzi spodobały się jury najbardziej. Są nimi: Pan Andrzej: Mimo iż medycyna idzie do przodu jesteśmy chorzy bardziej niż kiedykolwiek. Choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca, nadciśnienie i nowotwory dotykają...

  • Sportowcy, na co dzień wydatkujący więcej energii niż przeciętny człowiek, muszą przestrzegać szczególnej diety, aby efekty wysiłku na siłowni były naprawdę widoczne. Fot. 123RF/PICSEL Zawodowi sportowcy każdego dnia są bardzo obciążani fizycznie i psychicznie. Aby poprawiać swoje wyniki oraz uniknąć stanu przemęczenia i przetrenowania, niezwykle ważne jest prawidłowe odżywianie i odpowiednia suplementacja. Wszystko po to, by naszemu organizmowi nie zabrakło żadnego z istotnych składników...

  • Sezon na morele jest bardzo krótki - trwa zaledwie od czerwca do końca lipca. A szkoda, bo te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Fot. 123RF/Picsel Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Przeciwko starzeniu Morele mają bardzo charakterystyczny, słoneczny kolor, który zawdzięczają beta-karotenowi. Ten żółty barwnik jest zbawienny dla naszego...

  • Nie ma czegoś takiego, jak "zły" i "dobry" cholesterol. Jednak problemy związane z cholesterolem prowadzą do poważnych zaburzeń, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. Jak się przed tym uchronić? O co tak naprawdę chodzi ze „złym" i „dobrym" cholesterolem? Garść pistacji obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób        fot. 123RF.COM Nie ma dobrego i złego cholesterolu W skrócie sytuacja z cholesterolem wygląda tak: nie ma cholesterolu "dobrego" i "złego", wszystkie jego...

  • Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie. Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż...

  • Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie. Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż...

  • W naszym kraju każdego roku sprzedaje się aż 300 mln zupek chińskich. Teoretycznie wszyscy wiemy, że nie jest to zdrowy produkt, jednak często potrzeba zjedzenia szybkiego posiłku zwycięża nad rozsądkiem. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Dlaczego nie powinieneś jeść serków topionych? Wbrew pozorom popularne zupki błyskawiczne nie powstały w Chinach, a w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy w proszku,...

Przepisy na temat: co powoduje wysoki erytrocyty