• Informacje na temat:

    emilia baumgart

Artykuły na temat: emilia baumgart
  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji Emilia-Romana. To...

  • Odwiedziny w restauracjach, pizzeriach czy lodziarniach są nieodłącznie wpisane w podróż do słonecznej Italii. To tutaj zapach pomidorów konkuruje z nutą bazylii, a woń amaretto z aromatem cappuccino. Każdy z włoskich regionów szczyci się oddzielną tradycją kulinarną, a niektóre z lokalnych przysmaków są znane na całym świecie. Kampania - region pomidorówTo w tym regionie należy rozpocząć kulinarną wycieczkę po Włoszech. Tereny wokół Neapolu słyną z największych w kraju upraw i zakładów...

  • Zbliża się czas Wielkanocy, najważniejszego święta dla Chrześcijan, za których podaje się ponad 90% Polaków. Jednak czy święta, to nadal tradycja i czas zadumy nad naszym życiem duchowym, czy może jedynie zwykłe przyzwyczajenie, do którego przywykliśmy obchodząc je bezrefleksyjnie każdego roku? Według badań CBOS Święta Wielkanoce są dla Polaków przede wszystkich świętem rodzinnym (61%) i miła tradycją (55%). I choć badaniom nie można zaprzeczać, to nietrudno zauważyć, że podejście naszego...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najczęściej przez nas gotowanych. Piotr Adamczewski poprzez swoja książkę daje nam możliwość jej lepszego poznania, ale w odsłonie toskańskiej. Więc jeśli naprawdę lubisz włoskie smaki to ta książka jest właśnie dla ciebie! Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii...

  • Chciałbyś odwiedzić swoją ulubioną restaurację w ramach jesiennej edycji Restaurant Week? Wystarczy, że odpowiesz na jedno pytanie. W dniach 20 - 31 października odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week, a rezerwacje już trwają. Szefowie kuchni ponad 400 najlepszych restauracji w kraju - w tym 45 krakowskich - zaproszą do stołu mieszkańców 30 polskich miast. Chcielibyście wziąć udział w najbliższej edycji Festiwalu? Mamy dla was aż pięć podwójnych wejściówek!...

Przepisy na temat: emilia baumgart