• Informacje na temat:

    glukoza doustna

Artykuły na temat: glukoza doustna
  • Fruktoza, naturalnie obecna w owocach i sztucznie dodawanym do produktów syropie glukozowo-fruktozowym najprawdopodobniej w mniejszym stopniu niż glukoza „przekonuje” nasz mózg, że jesteśmy najedzeni. Czy możemy odczuwać głód zaraz po jedzeniu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Do tej pory wszystko wydawało się jasne. Fruktoza to cukier prosty (w odróżnieniu od sacharozy, głównego składnika cukru spożywczego, która jest dwucukrem). Występuje zarówno w naturalnie w roślinach, jak i jako dodatek do...

  • Nauka to naprawdę ciężka praca. Dlatego menu naszych dzieci powinniśmy przyglądać się wyjątkowo uważnie. Niedobory składników odżywczych mogą bowiem być powodem wielu problemów zdrowotnych, a co za tym idzie - kłopotów w szkole. Matematyka, fizyka, polski, a na koniec jeszcze lekcja wf-u. Po szkole dodatkowy angielski, kurs gry na pianinie lub zajęcia sportowe - często tak wygląda dzień naszego dziecka. Trzeba sporo energii, by przetrwać intensywny plan zajęć. Dlatego, zanim zaplanujemy obiad...

  • Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Wiele z informacji krążących na ich temat jest nieprawdziwych. Poznajmy fakty i mity związane z tymi warzywami! Fot.123RF Mit: Ziemniaki są tuczące Ziemniaki w dużej części składają się z wody. Ponadto, zawierają węglowodany złożone, które w odróżnieniu od węglowodanów prostych (zawartych w cukrze, owocach, słodyczach), pozwalają czuć sytość na dłużej. Skórka zawiera sporo...

  • Sportowcy, na co dzień wydatkujący więcej energii niż przeciętny człowiek, muszą przestrzegać szczególnej diety, aby efekty wysiłku na siłowni były naprawdę widoczne. Fot. 123RF/PICSEL Zawodowi sportowcy każdego dnia są bardzo obciążani fizycznie i psychicznie. Aby poprawiać swoje wyniki oraz uniknąć stanu przemęczenia i przetrenowania, niezwykle ważne jest prawidłowe odżywianie i odpowiednia suplementacja. Wszystko po to, by naszemu organizmowi nie zabrakło żadnego z istotnych składników...

  • Stewia to roślina wykorzystywana od stuleci. Stosowano ją zarówno do słodzenia, jak i leczenia. Dzisiaj ten 400 razy słodszy od cukru naturalny słodzik budzi kontrowersje. Czy stewia jest dla nas zdrowa?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Pierwszymi smakoszami rośliny znanej stewią byli Indianie z Ameryki Północnej - Guarani. To ci sami, którzy do dawien dawna znali yerba mate - bardzo popularną obecnie herbatę. To właśnie stewią dosładzali sobie mate. Wierzyli też w jej uzdrawiające właściwości....

  • Zbyt duże ilości spożywanego cukru fatalnie wpływają na nasz organizm. Zrezygnowanie z niego może być niezwykle trudne, ale nie niemożliwe. Wykorzystaj nasze porady, a z pewnością ci się uda. Fot. 123RFCzy wiesz ile cukru spożywasz każdego dnia? Prawdopodobnie jest to znacznie więcej niż te dwie łyżeczki, które wsypujesz do porannej kawy. Znajdziemy go niemal wszędzie - w kupnych przekąskach, sałatkach i napojach. Na nasze nieszczęście, w kwestii dodawania cukru do produktów spożywczych...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Kac to stan wokół którego narosło mnóstwo mitów. Warto je poznać przed zbliżającym się wielkimi krokami sylwestrem! Na co uważać podczas szampańskiej zabawy? Co pić, co jeść, a czego unikać? Fot. 123RF.COM Mit 1. Na kaca pomaga kawa i „klin” Kawa jest jednym z najgorszych możliwych wyborów jeśli chodzi o zwalczenie kaca. Może najwyżej jeszcze bardziej odwodnić organizm, co zaostrzy tylko nieprzyjemne objawy. To samo dotyczy wszelkich napojów zawierających kofeinę. Pamiętajmy też, że kofeina...

  • Kac to stan wokół którego narosło mnóstwo mitów. Warto je poznać przed zbliżającym się wielkimi krokami sylwestrem! Na co uważać podczas szampańskiej zabawy? Co pić, co jeść, a czego unikać? Fot. 123RF.COM Mit 1. Na kaca pomaga kawa i „klin” Kawa jest jednym z najgorszych możliwych wyborów jeśli chodzi o zwalczenie kaca. Może najwyżej jeszcze bardziej odwodnić organizm, co zaostrzy tylko nieprzyjemne objawy. To samo dotyczy wszelkich napojów zawierających kofeinę. Pamiętajmy też, że kofeina...

  • Ile razy ze smakiem patrzysz w kierunku sklepowych półek, na których stosami piętrzą się ciastka. Ile razy do filmu masz ochotę schrupać chipsy? Za każdym razem, kiedy ochota na takie przekąski wzrasta, przeczytaj ich skład. Możesz być zaskoczony. W dzisiejszych czasach sklepy oferują nam szeroki asortyment produktów spożywczych. Wśród nich nietrudno jednak o takie, które w swoim składzie zawierają całą litanię konserwantów, barwników i innych polepszaczy. Na pewno każdy z nas pamięta lekcje...

Przepisy na temat: glukoza doustna