• Informacje na temat:

    ibrahim pasza

Artykuły na temat: ibrahim pasza
  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Jaja to produkt wyjątkowy, który daje nam natura. Jaja żółteZnatury z Suflidowa zachwycają smakiem oraz unikalnym kolorem żółtka, które uzyskiwane jest dzięki specjalnie stworzonej recepturze pasz. Nasze kury zawsze mogą liczyć na troskliwą opiekę począwszy od wyklucia pisklęcia aż po dojrzałą kurę nioskę. Fot. Materiały prasowe/ Suflidowo Kury żywione są paszą ze starannie dobranych ziaren zbóż. Dobrze odżywiona kura znosi zdrowe i pełnowartościowe jaja. Wymarzony żółty kolor to zasługa...

  • Kolejna afera mięsna! Czy mamy się czego obawiać? Antybiotyki dodawano do pasz dla zwierząt hodowlanych w celu zwiększenia przyswajalności związków odżywczych i stymulowania wzrostu, do roku 2006. Zostały zakazane mocą unijnej dyrektywy, która poprzedziła zakaz dodawania do pasz mączek zwierzęcych w 2004 roku. Mimo to, jak stwierdził Maciej Przyborski, wiceprezes Krajowej Rady Drobiarstwa - w Polsce pokutuje mit, że drób z wielkich hodowli szpikowany jest chemią.   Tymczasem Polska jest...

  • Zdrowe, odporne na bakterie i wiecznie świeże warzywa, czy zmutowane, wielkie, różnokolorowe i rakotwórcze plony? Czym naprawdę jest żywność modyfikowana genetycznie? Prawda o GMO leży pośrodku.   Modyfikacja uprawianych roślin liczy sobie tyle lat, co historia rolnictwa. Odkąd człowiek przeszedł od trybu zbierania, do trybu uprawiania, krzyżował gatunki roślin tak, by uzyskać jak najlepsze plony. Takie krzyżówki nie budziły żadnych kontrowersji, aż do lat 70. ubiegłego stulecia. Wówczas...

  • W latach 90. ubiegłego wieku wybuchła epidemia choroby wściekłych krów i spożycie wołowiny drastycznie spadło. W zamian za nią na polskich stołach zagościł przede wszystkim drób oraz wieprzowina. Dopiero od niedawna wołowina z powrotem wraca do naszych łask. Dania z wołowiny to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. Wołowina rzadko gości na naszych stołach.   Fot. 123RF.COM/PICSELWołowina to samo zdrowie? Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs pod względem niezbędnych...

  • Warto zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Niestety, mimo wielu zalet, niektóre z ryb mogą nam szkodzić. Gatunki tłuste mogą kumulować substancje toksyczne w swoich tkankach, w tym także metale ciężkie. Najbardziej niebezpieczne z nich to ołów, kadm, rtęć i arsen. Dlaczego tak groźne substancje pojawiają się w mięsie ryb? Powodem jest zanieczyszczone środowisko, w którym żyją. Te toksyczne...

  • Czy wyhodowanie mięsa w warunkach laboratoryjnych pomoże w rozwiązaniu problemu głodu na świecie? I czy to faktycznie jest mięso? W poniedziałek dwóch ochotników wzięło udział w pierwszej, publicznej degustacji mięsa wyhodowanego od początku do końca w warunkach laboratoryjnych. Wyhodowane z macierzystych komórek mięśniowych kotlety podano w formie hamburgerów. Mięso powstało w laboratoriach uniwersytetu w Maastricht w Holandii. Zespół naukowców kierowany przez Marka Posta pracował 5 lat nad...

  • Kupujecie czasem małe marchewki "baby carrots" popularne w supermarketach? Równie dobrze możecie kupić zwykłą marchewkę, sami ją umyć i pokroić… Fot. 123RF"Baby carrots", czyli minimarchewki o długości około 5 cm, dostępne w sklepach, zapakowane w woreczki i gotowe do chrupania, to nie jest jakaś specjalna odmiana botaniczna marchwi. Obecnie nie są to także młode marchewki, co sugerowałaby nazwa "baby" (z ang. "młode"). Do marchewkowych woreczków trafiają głównie odmiany o krótkim okresie...

  • Zdrowe, odporne na bakterie i wiecznie świeże warzywa, czy zmutowane, wielkie, różnokolorowe i rakotwórcze plony? Czym naprawdę jest żywność modyfikowana genetycznie i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Modyfikacja uprawianych roślin liczy sobie tyle lat, co historia rolnictwa. Odkąd człowiek przeszedł od zbieractwa do uprawy roślin, krzyżował ich gatunki tak, by uzyskać jak najlepsze plony. Takie krzyżówki nie budziły żadnych kontrowersji, aż do lat 70. ubiegłego stulecia. Wówczas...

  • Dekadenckie, rozpustne, luksusowe, a do tego niezwykle kontrowersyjne. Jedni nie wyobrażają sobie bez niego współczesnej kuchni, natomiast inni uważają je za symbol okrucieństwa wobec zwierząt. Jaka jest prawda o foie gras? Fot. 123RFTen niegdysiejszy przysmak królów obecnie jest uważany za symbol francuskiej kuchni i wszystkiego, co w niej najlepsze i najbardziej prestiżowe. Foie gras (fr. tłusta wątróbka) gości na stołach najbardziej renomowanych restauracji, a jego bogatym, maślanym i...

Przepisy na temat: ibrahim pasza
  • Moja dzisiejsza propozycja to pieczone roladki z kukurydzianego kurczaka, mocno nadziane szpinakiem :) Danie jest pożywne i bardzo zdrowe. Oprócz cennych właściwości jakie niesie za sobą szpinak, możemy mieć pewność, że mięso wykorzystane do roladek jest zdrowe. Dlaczego? Roladki zostały przygotowane z kurczaka hodowanego bez użycia hormonów i antybiotyków oraz karmionych paszą wolną od GMO, zawierającą minimum 50 % kukurydzy. Takie kurczaki hodowane są w dogodnych warunkach, z dostępem do...

Dyskusje na temat: ibrahim pasza