• Informacje na temat:

    indie portugalskie

Artykuły na temat: indie portugalskie
  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...

  • Tapinder Sharma mieszka w Polsce już 18 lat. Od siedmiu pokazuje Polakom, jak się jada w Indiach. Z okazji otwarcia kolejnej restauracji - tym razem w samym sercu Krakowa - opowiedział nam o swojej wielkiej kulinarnej przygodzie. Bartosz Rumieńczyk: Co pana sprowadziło do Polski?   Tapinder Sharma: - Zawsze mówię, że to taka historia do kolacji: przyjechałem oczywiście z miłości...   Romantyczna historia? - Jak z bestselleru, tylko trochę z innej strony, bo żonę poznałem w Indiach, gdzie...

  • Jeszcze nie zdążyliśmy się nacieszyć spóźnionym nadejściem wiosny, a meteorolodzy już zapowiadają blisko 30-stopniowy skwar. Taka szybka zmiana, to prawdziwy szok dla naszych organizmów. Proste rozwiązanie na skuteczną i szybką ochłodę pochodzi z kraju, w którym zmaganie się z gorącym klimatem to dla mieszkańców codzienność. Słodkie, kwaśne, słone, ostre - różnorodność smaków, jakimi może nas zaskoczyć lassi, jest doprawdy ogromna. Niezależnie od tego, na jaki się zdecydujemy, główna...

  • Tapinder Sharma to właściciel sieci "Ganesh" - jedynej w Polsce sieci restauracji indyjskich. Nam zdradza swoje ulubione potrawy z dzieciństwa spędzonego w Delhi. Fot. restauracja "Ganesh" Obecnie w skład sieci "Ganesh" wchodzi 8 restauracji: w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Płocku i Gdańsku. Jej właściciel, hindus z urodzenia, ale od wielu lat mieszkający w Polsce przyznaje, że nie zna smaku mięsa. - Ale jak na wegetarianina dobrze wyglądam. To polska wódka - żartuje przed wywiadem. Do Polski...

  • Zobaczcie, jak przyrządzić tradycyjne indyjskie placki naan, samosę i masalę! fot. sieć restauracji "Ganesh" Tradycyjne placki naan (przepis na 6 porcji) Składniki: 1 kg mąki pszennej200 ml mleka200 ml wody1 łyżka oleju1 jajko2 łyżki cukru1 łyżka soli Sposób przygotowania Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy dłońmi, aż do uzyskania miękkiego, jednolitego ciasta. Całość dzielimy na 6 równych porcji i na blacie oprószonym mąką formujemy w okrągłe placki. Następnie pieczemy w...

  • Autorka bestsellerowego „Warzywa” i „Ziarna” powraca z nową książką! Nie stroni od dobrej jakości mięsa ale właśnie do warzyw pała miłością. W szczególności do tych sezonowych, gdy może z nich stworzyć cuda. Inspiracje przywozi z dalekich wojaży, znajdziemy je również w jej najnowszej książce! W swojej pierwszej książce Dominika wyczarowała pyszne potrawy z buraka, dyni, marchewki, kalafiora... Co jednak z całą gamą pozostałych warzyw? Tak oto powstało „Sezonowe warzywo"! Tym razem autorka...

  • To o ich uznanie walczy cała dwunastka uczestników kulinarnego show. Kim są jurorzy „Bake Off – Ale Ciacho!”? Krzysztof Ilnicki - wybitny talent polskiej sceny cukierniczej. Absolwent Thames Valley University w Londynie na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych. W trakcie swojej kariery gastronomicznej zawędrował do londyńskiej Mirabelle Marco Pierre White'a, gdzie pełnił funkcję zastępcy szefa cukierni. W michellenowskiej restauracji Hakkasan w Londynie (wyróżnionej jako najlepsza...

  • Okres wakacyjnych wyjazdów w pełni. Sieć indyjskich restauracji Ganesh przygotowała na ten czas ciekawą propozycję dla wszystkich entuzjastów podróży i egzotycznych smaków. Na uczestników czeka wiele cennych kulinarnych nagród, na czele z 50-procentową zniżką do wszystkich lokali sieci - na zawsze! Konkurs pod hasłem „Tour de Ganesh" potrwa do końca września.   Ganesh to jedyna w Polsce sieć indyjskich restauracji, założona w 2006 roku w Łodzi przez Tapindera Sharmę. W ramach marki działa...

  • "Nie pijam kawy, moja droga, wolę herbatę" - śpiewa Sting, najsłynniejszy Anglik w Nowym Jorku. Dla Brytyjczyków popołudniowa herbata to synonim podwieczorku. O samej five o'clock tea, znanej u nas jako odchodzący już w zapomnienie fajf, napisano bardzo wiele. Kluczowym elementem takiego podwieczorku jest oczywiście herbata. Jak zatem zaparzyć herbatę po angielsku? Oto podpowiedź autora "Roku 1984" George'a Orwella, który w eseju pod znamiennym tytułem "A Nice Cup of Tea" w jedenastu...

  • Cenione przez Chińczyków, Amerykanów i Holendrów. Czy to coś więcej niż słona przekąska do piwa? Orzeszki ziemne plus chili to baza dla sosu satay, popularnego w Azji Południowo-Wschodniej. Kurczak satay to danie uwielbiane przez Holendrów, którzy są także miłośnikami masła orzechowego. Masło orzechowe w olbrzymich ilościach spożywaja również Amerykanie. Masło z orzechów Jak to się robi? Prażone orzeszki ziemne mielone są na pastę - z dodatkiem soli, cukru i odrobiny oleju roślinnego. W...

Przepisy na temat: indie portugalskie
  • Bardzo twarde, smaczne gruszki, zamarynowane w occie jabłkowym.

  • Na wstępie chciałabym wyjaśnić pewną istotną kwestię, aby uniknąć ewentualnych późniejszych nieporozumień i konsternacji tych, którzy postanowią ten smakołyk przyrządzić. Tarte de Amêndoa jest tradycyjnym portugalskim CIASTEM UCIERANYM. Nie wiem dlaczego Portugalczycy określają je mianem „tarty”, która za podstawę ma raczej zwarte ciasto kruche zamiast puszystego maślanego placka. W każdym razie pieczemy je w okrągłej formie do tarty tak, aby miało ząbkowany brzeg, a na wierzch po krótkim...

  • Bardzo dobra, rozgrzewająca zupka na chłodne dni i w czasie przeziębienia

  • Zabieram Was dziś na króciutką wyprawę do Indii- kraju niepowtarzalnych smaków i zapachów. Chlebki Naan są tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej. Pod tą nazwą, znane od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę. To płaski chleb drożdżowy wypiekany z białej mąki, w kształcie dużej kropli, pieczony na gorącym blacie specjalnego pieca tandoor. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany z wieloma potrawami kuchni indyjskiej.

  • Indie to kraj niezwykłych kontrastów, różnorodności kultur i religii, które współistnieją obok siebie, co znajduje odzwierciedlenie w bogactwie kuchni. Dania kuchni indyjskiej są niezwykle kolorowe i aromatyczne. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają starannie dobranym przyprawom. I właśnie za to kocham tą kuchnię - za niezwykłe aromaty, które wyczuwalne są już podczas samego gotowania. W całym domu pachnie mieszanką aromatycznych, orientalnych przypraw. Zapraszam Was do wspólnego gotowania.

  • Aromatyczne danie rodem z Indii

  • Sałatka autorstwa Macieja Szajdy (1960-2017). Ogórek i owoce należy dobrać bardzo starannie, nie mogą być zbyt dojrzałe i miękkie, nie mogą też być zbyt twarde), oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia, złocista, łagodna (korzystaliśmy z dalmatyńskiej), świeżo mielony pieprz czerwony (Schinus terebinthifolius, tzw. "owoc brazylijskiego drzewa pieprzowego" lub Schinus molle tzw. " owoc peruwiańskiego drzewa pieprzowego"), zwanych też ziarnami schinusowymi), grubo mielona sól różowa himalajska....

  • Klasyczna zupa kuchni portugalskiej. Z jarmużem i chorizo.

  • Alu Kofta to wegetariańskie danie ze środkowych Indii.

Dyskusje na temat: indie portugalskie
  • Re: 5 dowodów na to, że świat bez religii byłby lepszy

    przez Indie, była znana jako drzemiący zaścianek. Czy D'Souza uważa, że była ekonomiczną potęgą? Portugalskie kolonie w Afryce były najbardziej ciemiężone na całym kontynencie. Dzięki różnym systemom(...) odbywało się za zamkniętymi okiennicami i drzwiami. Według indo-portugalskiego historyka Teotonio R. de Souza „krzyki udręki ofiar (mężczyzn, kobiet i dzieci) słychać było na ulicach, w ciszy nocnej

  • Re: Obcokrajowcy wykupują portugalskie wille i pałace

    To następny przykład na to że mumia europejsata spada na psy . Wśród 10 najszybciej rozwijających się państw świata nie ma ani jednego kraju będącego w euro kołchozie a na 100 najszybciej rozwijających się miast 50 to chińskie a w pozostałych nie ma ani jednego będącego w euro kołchozie . Portugalia była kiedyś potęgą kolonizowała między innymi Brazylię , Indie , afrykę a teraz Brazylijczycy