• Informacje na temat:

    najchudszy człowiek świata

Artykuły na temat: najchudszy człowiek świata
  • Piwo to najstarszy znany człowiekowi alkohol. Zapewne w zamierzchłych czasach do starego, pękniętego drzewa nawpadało nieco pszenicy, jęczmienia lub orkiszu, deszcz napełnił taką naturalną kadź wodą, a reszty dokonał czas. Człowiek zwabiony aromatem, smakiem, a następnie szczególnymi właściwościami, postanowił odtworzyć ten proces i tak uwarzył piwo. Pierwsze zapiski dotyczące piwowarstwa pochodzą z 4000 r. p.n.e. z odległej Mezopotamii. Sumerowie musieli bardzo wysoko cenić niczym...

  • Historia zboża jest tak długa, jak historia człowieka. Jest ono naszym nieodłącznym towarzyszem, ale skutki tej długowiecznej przyjaźni nie zawsze bywały korzystne. Chleb i zboża znane były ludności od bardzo dawna. Dokładnej daty nie sposób ustalić, ale wiemy na pewno, że już 10 tys. p.n.e. na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego, w Syrii i Palestynie uprawiano odmiany jęczmienia i pszenicy w namułach nad brzegami rzek. Przedtem zaś znano zboża rosnące dziko - do dziś można spotkać je w...

  • Chroni przed osteoporozą, zawałami i jest źródłem cennych witamin. Z drugiej strony przyczynia się do powstania alergii, cukrzycy i raka. Krytykowane i cenione jednocześnie. Wywołuje niekończące się spory wśród naukowców, lekarzy i zwykłych ludzi. Poznaj prawdę o mleku. Fot. 123RF Mleko w Polsce jest produktem uważanym za niemalże święty. Nasze babcie nie wyobrażały sobie śniadania bez szklanki tego białego napoju. Wynika to z rolniczej tradycji Polski, gdzie mleko jest podstawą diety. Nic...

  • Co pchnęło człowieka, aby wyzbierać nieprzetrawione ziarenka kawy z odchodów cywety? Bieda, a może ciekawość? Tego prawdopodobnie nie dowiemy się nigdy, jednak pewnym jest, że właśnie w ten sposób odkryto kopi luwak – najdroższą kawę świata. Najdroższą kawę świata produkuje się z... odchodów! Fot. 123RF Filiżanka kawy dla wielu z nas jest nieodzownym elementem każdego poranka oraz doskonałą towarzyszką relaksujących chwil. Świat pokochał ten czarny napój i nic nie zapowiada, aby ta miłość...

  • Przesympatyczna, zabawna i zawsze uśmiechnięta. Niewysoka, ale za to bardzo charyzmatyczna z głową pełną kulinarnych pomysłów. Rachel Khoo. Brytyjka, która w wieku dwudziestu paru lat, nie znając języka francuskiego przeprowadziła się do Paryża, by spełniać swoje kulinarne marzenia o studiowaniu w szkole - w której uczyła się dobrze znana wszystkim Julia Child - Le Cordon Bleu. Tam zdobyła dyplom cukiernika. Mieliśmy niepowtarzalną okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych...

  • Mówi się, że dieta powinna być zróżnicowana. Istnieją jednak produkty, które najlepiej byłoby całkowicie wykreślić ze swojego menu. Zobacz, jakie produkty dostępne w sklepach są najbardziej szkodliwe dla zdrowia! Jakie produkty są naprawdę niezdrowe? / fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Zupki „chińskie" Zupki błyskawiczne, nazywane zupkami chińskimi, wystarczy zalać gorącą wodą i chwilę poczekać. Szybkość przygotowania to ich główna zaleta. Zupki należą do grupy żywności wysoko przetworzonej, niewiele...

  • Jak wiele jesteśmy w stanie zapłacić za jedzenie? Okazuje się, że naprawdę dużo. Zwłaszcza jeśli produkty, które chcemy nabyć, uchodzą za luksusowe, szczególnie smaczne lub naprawdę unikatowe. Myślisz, że cenniki w niektórych restauracjach zawierają wygórowane ceny? Wiedz o tym, iż to jeszcze nic w porównaniu z kwotami, jakie bogacze są w stanie wyłożyć, kupując produkty uznawane za naprawdę ekskluzywne. Zapomnijcie o kawie lub deserze za kilkadziesiąt złotych, tutaj w grę wchodzą znacznie...

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei stały prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o tortach! Cukiernicy już od setek lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych i bardziej zaskakujących deserów. Szczególnie wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów są torty, których stworzenie wymaga nie tylko sporego kunsztu i...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno! To świat pełen różnorodnych smaków, kolorów i aromatów. Wszystko dzięki warzywom – tym powszednim, znanym od lat – jak marchewka, kalarepa czy ziemniaki, i tym mniej popularnym, egzotycznym, ale dostępnym dziś powszechnie także w naszych sklepach. W książce znajdziesz ponad 250 oryginalnych przepisów na dania wegetariańskie z całego świata - od kuchni śródziemnomorskiej, poprzez przepisy rodem z Ameryki Północnej i Południowej, aż po jeszcze...

Przepisy na temat: najchudszy człowiek świata
  • Świeże Shitake (Twardziak Jadalny) znany również jako „Dalekowschodni eliksir życia”.

  • cudownie prosto,najszybciej na świecie,delikatnie wytrawnie...z lekką nutką ostrości...dla wszystkich smakoszy,dietomaniaków i uwielbiających zdrowe kalorie ;-)

  • Mieszanka morskich owoców smażona z warzywami i przyprawami.

  • Najprostszy, najszybszy i (zdaniem moich Dziewczyn) najsmaczniejszy makaron! Przygotowanie go zajmuje tyle czasu, ile ugotowanie makaronu! A jakie pyszności! Oto wstążki z czosnkiem i oliwą!

  • Im więcej wędlin w szynkowarze robię, tym bardziej cieszę się z jego zakupu. Szybko i smacznie możecie przyrządzić co tylko brzuszek zapragnie ! Dziś przepis na brzuszek rolowany.

  • Właśnie wróciłam z podróży do Maroka, gdzie zachwycił mnie smak tamtejszych dań, przygotowywanych w specjalnym, tradycyjnym naczyniu - tajinie. Jest to rodzaj glinianej, płaskiej misy, z pokrywką w kształcie stożka, z kominkiem. Marokańczycy stawiają ją wprost na płomień, a przygotowywane mięso duszą w niej długo razem z warzywami i przyprawami. Dlatego np. wołowina czy baranina jest niezwykle miękka i smaczna. Ja nie przywiozłam sobie owej tajiny (ze względu na pojemność i ciężar walizki,...

  • Przepis wart wypróbowania: "Hummus z buraka na odporność"

  • Smaczny pomysł na "Pascha z bakaliami"

  • Wypróbowany przepis na "Duszony kurczak w stylu korma"