• Informacje na temat:

    obrzęki podudzi

Artykuły na temat: obrzęki podudzi
  • Wraz z nadejściem wiosny, wyczekujemy pierwszych smaków dojrzewających w słońcu owoców i warzyw. Półki w sklepach i na placach targowych uginają się od ciężaru sezonowych pyszności. Mimo że wspaniale smakują i zawierają wiele witamin, czasami mogą wywoływać groźne reakcje alergiczne. Lista alergennych owoców jest dość długa. Ze względu na reakcje krzyżowe, często uczulają nas ananasy, melony, mango, winogrona. Warto pamiętać o tym, że owoce, które wywołują reakcje alergiczną występują w wielu...

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...

  • Majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Właściwości lecznicze tego zioła docenili już starożytni Grecy, którzy leczyli nim obrzęki, zatrucia i drgawki. Po majeranek bardzo często sięga się w medycynie ludowej. Nasze babcie dodawały go do herbaty, a...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują, że...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF/Picsel Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują,...

  • Nieestetyczne wgłębienia na udach, biodrach i pośladkach spędzają sen z powiek wielu kobietom. Do niedawna sądzono, że jest to problem jedynie otyłych ludzi, jednak coraz częściej muszą się z tą przypadłością mierzyć również młode kobiety, a nawet nastolatki. Co robić żeby się pozbyć pomarańczowej skórki i cieszyć się piękną i zdrową skórą? Aby pozbyć się cellulitu warto jeść... buraki!   Fot. 123RF.COM/PICSEL Czym jest cellulit? Cellulit to zaburzenie, które polega na odkładaniu się w...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego, majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Oto majeranek od kuchni. Fot. 123RF "Górska radość", mawiali średniowieczni weselnicy na wieniec zrobiony z majeranku, który miał przynieść młodej parze szczęście i dostatek. Jego obecność na tej wesołej uroczystości to nie przypadek, gdyż majeranek jest tradycyjnym, europejskim symbolem...

  • Latem częściej przypomina się nam o konieczności picia wody. Nie mamy zaufania do "kranówki", więc sięgamy po wodę butelkowaną. Jednak wybór wcale nie jest prosty, bo, jak się okazuje, woda wodzie nierówna. Fot. materiały prasowe Woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, nie tylko gasi pragnienie, ale jest również rozpuszczalnikiem wielu związków powstających w procesach metabolicznych. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, dorosła kobieta...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Mocno czerwone, żółte, zielone, niebieskie, a może brązowe? Lody zachwycają intensywnością barw, kusząc nimi swoich miłośników. Jednak ten przysmak, często swój kolor zawdzięcza sztucznym barwnikom. Sprawdź, co może znajdować się w twoich ulubionych lodach. Fot. 123RF Latem lody kuszą nas bogactwem smaków i intensywnością kolorów. Niestety, te wspaniałe właściwości zawdzięczają nie tylko zdrowym dodatkom. Oprócz owoców, czekolady, bakalii, czy orzechów, ten przysmak często zawiera również...

Przepisy na temat: obrzęki podudzi
Dyskusje na temat: obrzęki podudzi