• Informacje na temat:

    paso del arco

Artykuły na temat: paso del arco
  • W dniach 21 - 23 marca 2012 w Poznaniu i Warszawie odbędą się kursy kulinarne, stanowiące kolejny etap kampanii promującej hiszpańskie dziedzictwo kulinarne "ORIGINAL FLAVORS. THE MEDITERANEAN ESSENCE". Akcja współfinansowana jest przez Unię Europejską i Ministerstwo Rolnictwa Hiszpanii. W ramach programu swoje produkty promują organizacje Chronionych Nazw Pochodzenia Beana, Ribera del Duero i Fundacja Szynki Serrano. Kursy prowadzone będą pod okiem specjalistów z Hiszpanii i poza...

  • Luca Marchini, wielokrotnie nagradzany włoski szef kuchni, zdobywca prestiżowej Gwiazdki Michelin, 17 maja odwiedzi Kraków, aby razem z Giacomo Monzali (Studio Qulinarne) przygotować „Kolację na 4 ręce”. Będzie to kolejna okazja do degustacji wyrafinowanych dań podczas tego wyjątkowego w Polsce wydarzenia. Włoski kucharz pojawi się w Krakowie na specjalne zaproszenie restauracji Studio Qulinarne, której właścicielką jest Katarzyna Grüning, a szefem kuchni Giacomo Monzali. W lokalu...

  • Od trunku korsarzy, po elegancki koktajl goszczący na salonach świata – jak powstało mojito? Kto je wymyślił, kto spopularyzował i kto pijał? I wreszcie – jak poprawnie wymawiać jego nazwę? Zacznijmy od końca - mojito to nazwa latynoska, w związku z czym głoskę „j" wymawiamy jako „h". Poprawnie, przy barze, zamawiamy mo-hi-to, a nie, jak to czasem się zdarza, mo-dżaj-to. A etymologia? Wbrew popularnym wyobrażeniom nie ma nic wspólnego z moskitem. Językoznawcy stawiają na mojo, czyli kubańską...

  • IX Międzynarodowy Festiwal Kultury Hiszpańskojęzycznej - ŁÓDŹ 2010 Jak smakuje paella? Jak przyrządzić gaspachio? Z czego robi się Tinto de Verano? Odpowiedź na te oraz inne kulinarne pytania będzie można znaleźć podczas Dni Kuchni krajów hiszpańskojęzycznych i świata kultury flamenco w ramach IX Międzynarodowego Festiwalu Kultury Hiszpańskojęzycznej "Viva Flamenco". Przez dziesięć dni pomiędzy 16 a 25 lipca kucharze i barmani najlepszych łódzkich restauracji i pubów przygotowywać będą...

  • Pestki dyni do popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Czy to zwykła przekąska? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Pestki dyni pomagają na serce i obniżają cholesterol Zawarte w pestkach dyni (oraz w np. orzechach) fitosterole mają podobną budowę do cząsteczek cholesterolu. Ale równocześnie działają na nas inaczej - roślinne sterole zmniejszają jego wchłanianie, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu całkowitego i...

  • Przybyły do nas z amazońskich lasów. Rdzenni Amerykanie (Anomabi) używali ich od zawsze. W świecie Zachodu są obecne od całkiem niedawna. Czy jagody acai, okrzyknięte superjagodami, są rzeczywiście eliksirem zdrowia i młodości? Czy słynne jagody acai to zwykłe oszustwo? Fot. 123RF.COM/PICSEL Acai to ciemnofioletowe jagody o średnicy ok. 25 mm z jedną pestką, cierpkie w smaku i rosnące w gronach. Wyglądają niepozornie, jednak w środku kryje się niesamowite bogactwo, umiejętnie wykorzystywane...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses utrzymały Gwiazdki Michelin. W najnowszym wydaniu Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2017” warszawskie lokale Brasserie Warszawska, Kieliszki na Próżnej, Butchery and Wine oraz krakowski lokal Zazie zdobywają wyróżnienie Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Fot. Bartosz Krupa/East News Inspektorzy Michelin docenili restaurację Kieliszki na Próżnej, która w tym roku dołączyła do rankingu,...

  • 200 wystawców, ponad 30 pokazy kulinarne, kolacje z najlepszymi szefami kuchni, degustacje piwne i winiarskie, koncerty, spektakl teatralny oraz wielki stół wigilijny. To wszystko, by pokazać bioróżnorodność Terra Madre – Matki Ziemi! W grudniu Kraków stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 200 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 15 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni, degustacje piwne i winiarskie oraz Slow Wine Bar,...

Przepisy na temat: paso del arco
  • Pyszny schab, szpikowany ziołami, duszony w oliwie z dodatkiem grzybów i fasolki - rewelacja! A niech tam, może ktoś zapamięta, pełna nazwa tej potrawy to: "Arista alla toscana ai profumi del sottobosco con fagioli all'olio di frantoio". Fajna, nie? Ale powiem Wam, że smakuje też tak dłuuugo!

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"