• Informacje na temat:

    pomidory bez skórki

Artykuły na temat: pomidory bez skórki
  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • Po kotletach mielonych i soczystej karkówce, w naszym serialu nadszedł czas na deser. Stefanka w wykonaniu Beaty Lipov z bloga Lawendowy Dom z pewnością przypadnie wam do gustu. Stefanka bez pieczenia na INTERIA.TV. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 1 l mleka kokosowego 50 g brązowego cukru laska wanilii laska cynamonu ciasteczka owsiane kakaowe do dekoracji: 150 ml miodu płynnego 80 g orzechów laskowych 80 g orzechów włoskich 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej   Wykonanie: Kaszę...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach, jednak latem mało kto ma ochotę je piec. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą przepisy na serniki na zimno. Fot. 123RF/Picsel Wydawać by się mogło, że to pyszne ciasto jest dość niepozorne. Tymczasem niewiele osób wie, jak na przestrzeni wieków toczyły się losy tego smakowitego wypieku. Historia sernika Jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

Przepisy na temat: pomidory bez skórki
  • Kiedyś kupiłam taką paprykę gdzieś w sklepie nie mogłam się nią najeść i postanowiłam ,ze koniecznie muszę taką zrobić,udało się i jest genialna,a dzięki temu ,że jest bez skórki jest lżej strawna,no i smak pieczonej papryki jest zupełnie inny,rewelacyjna na kanapki,do mięs itd. spróbujcie koniecznie!!

  • Smaczny pomysł na "Chrupiące skórki ziemniaków na przekąskę"

  • Wypróbowany przepis na "Pomidory z soczewicą"

  • Smaczny pomysł na "Pomidory na rukoli"

  • Owocowe skórki, czyli wegańskie żelki są bogate w mikroelementy i tak intensywne w smaku, że nie potrzebują sztucznych barwników, aromatów,

  • spaghetti bez mięsa

  • składniki na około 10 gołąbków

  • Danie to smakuje tylko latem, gdy pomidory są dojrzałe i pachnące słońcem. Pamiętajcie,że trzeba wybrać jędrne żeby nie rozpadły się na miazgę w czasie pieczenia. Jak ktoś nie lubi wegetariańskich można do tego farszu dodać podsmażone wcześniej mięso mielone. W podobny sposób faszeruję młodą kalarepę, ale surową wieprzowiną albo cielęciną z moczoną w mleku bułką, jajkiem, czosnkiem i dużą ilością koperku.

  • Palce lizać! Doskonałe na imprezki. Farsze można wykorzystać również do faszerowanych jajek.

  • Zastosowanie w zależności od bogatej wyobraźni :) (Przepis powstał na skutek niedosytu po spróbowaniu gotowego produktu, którym poczęstowała mnie sąsiadka)

Dyskusje na temat: pomidory bez skórki
  • Re: Pomidory: Pełnia zdrowia i smaku

    Może robią się sole sodowe tych substancji, które są rozpuszczalne w wodzie i wtedy się wypłukują. Ale przecież ta soda chyba nie działa wgłąb pomidora, a jedynie na skórce. To może wystarczyłoby jeść bez skórki. Można wyparzyć i wtedy skórka się obiera. Ale wątpię, żeby te pestycydy zatrzymywały się na skórce i wgłąb nic nie wnikało, nie wiem. Możliwe, w końcu pomidor nie ma tłuszczu, miże

  • Re: Jak bez trudu obrać pomidory ze skórki?

    Jestem w domu kucharzem-amatorem i tak myślę, że te pięć sekund to jakaś bzdura. Z pewnością osoba która to pisała, sama tego nie wypróbowała. A pomidor ze zdjęcia jest częściowo "ugotowany" Najlepszy sposób to samemu dopasować czas trzymania we wrzątku, a następnie do zimnej wody- szok termiczny. Skórka prawie sama zejdzie.

  • Re: Jak bez trudu obrać pomidory ze skórki?

    ten pomidor na zdjęciu to jest ugotowany a nie sparzony....

  • Re: Jak bez trudu obrać pomidory ze skórki?

    nie wiem czy sobie poradzę - można jakiś rysunek abo filmik...?

  • Re: Jak bez trudu obrać pomidory ze skórki?

    Genialne!!!Aż popuściłem w majtki.

  • Re: Jak bez trudu obrać pomidory ze skórki?

    Nie trzeba nic nacinać, tylko potrzymać dłużej we wrzątku. Na przykład 5 minut, a potem sama schodzi w całości jak napletek z żołędzi.

  • Re: Tani, szybki i łatwy makaron studencki

    Ja zamiast ketchupu dodaję pomidory z puszki (całe, bez skórki), które wcześniej zasmażam razem z kiełbasą, pieczarkami, cebulą itp.

  • Re: Leczo, jakiego nie jadłaś!

    Takiego z pieczarkami nigdy nie robiłam, u mnie pomidory bez skórki zamiast przecieru, a na końcu sporo pokrojonego pieczonego w rękawie kurczaka. Każdy ma swoją wersję tej potrawy ;-))

  • Re: Catering jednym z najszybciej rosnących sektorów w gastronomii

    To chyba źle Cię nauczyła, bo prawdziwą pomidorową robi się z pomidorów wcześniej sparzonych, obranych ze skórki i przeciśniętych przez praskę. Pomidory są rozgotowane i raczej ich kawałki nie pływają w zupie. Jak ktoś chce może wkroić kawałki pomidorów ale to bez sensu. To mam pytanie dla Ciebie: Czy w zupie rybnej pływają całe ryby?

  • Re: Ciecierzyca po staropolsku

    na pomidory, zastapcie te z puszki pozbawionymi skórki i drobno pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych). Reszta - bez zmian. Ciecierzycę (groch włoski) mozna wykorzystywać na wiele sposobów