• Informacje na temat:

    rak jelit grubego objawy

Artykuły na temat: rak jelit grubego objawy
  • Odpowiednio skomponowana dieta staje się źródłem składników chroniących przed nowotworami. Czosnek, cebula, pomidory, kurkuma, zielona herbata to popularne produkty obfitujące w związki antyrakowe. Może warto zatem, aby podczas kolejnych zakupów trafiły do naszego koszyka? Czosnek i cebula Aromatyczne warzywa cebulowe są często wykorzystywane jako dodatek wzmacniający smak potraw. W medycynie wykorzystuje się z kolei ich działanie przeciwbakteryjnie i przeciwmiażdżycowe. Związki siarki...

  • Mamy złą wiadomość dla wszystkich zdeklarowanych mięsożerców. Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywanie czerwonego mięsa, a zwłaszcza tego, które zostało przetworzone, może być przyczyną wielu poważnych chorób. Fot. 123RF Kiełbasa, szynka czy też boczek, wydają się być zupełnie niegroźnym składnikiem naszej diety. Do tej pory wywoływały jedynie wątpliwości wśród wegetarian i osób skrupulatnie liczących kalorie, jednak nikt nie obwiniał ich o wywoływanie poważniejszych niż...

  • Chroni przed osteoporozą, zawałami i jest źródłem cennych witamin. Z drugiej strony przyczynia się do powstania alergii, cukrzycy i raka. Krytykowane i cenione jednocześnie. Wywołuje niekończące się spory wśród naukowców, lekarzy i zwykłych ludzi. Poznaj prawdę o mleku. Fot. 123RF Mleko w Polsce jest produktem uważanym za niemalże święty. Nasze babcie nie wyobrażały sobie śniadania bez szklanki tego białego napoju. Wynika to z rolniczej tradycji Polski, gdzie mleko jest podstawą diety. Nic...

  • Teoretycznie każdy z nas wie, że woda jest nam niezbędna do życia, jednak praktyka pokazuje, że mimo to pijemy jej zbyt mało. Czy wiecie czym tak naprawdę grozi nam odwodnienie? Pierwsze objawy odwodnienia bywają przez nas bardzo często ignorowane, tymczasem jest to bardzo niebezpieczny stan, który może zagrażać naszemu zdrowiu. Badania wskazują, że nawet jednoprocentowy spadek ilości wody w organizmie jest odczuwalny, alarmujące objawy pojawiają się, gdy wskaźnik ten przekroczy 3% masy...

  • Teoretycznie każdy z nas wie, że woda jest nam niezbędna do życia, jednak praktyka pokazuje, że mimo to pijemy jej zbyt mało. Czy wiecie czym tak naprawdę grozi nam odwodnienie? Pierwsze objawy odwodnienia bywają przez nas bardzo często ignorowane, tymczasem jest to bardzo niebezpieczny stan, który może zagrażać naszemu zdrowiu. Badania wskazują, że nawet jednoprocentowy spadek ilości wody w organizmie jest odczuwalny, alarmujące objawy pojawiają się, gdy wskaźnik ten przekroczy 3% masy...

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...

  • Według badań, błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz kilku innych nowotworów złośliwych. Jak to działa, co jeść i w jakich ilościach żeby się skutecznie chronić? Czy zwykły chleb może blokować rozwój raka?      Fot. 123RF.COM/PICSEL Czym jest błonnik? To przeróżne substancje zawarte w żywności, które nie są trawione w organizmie. Mimo to, są bardzo ważnymi składnikami pokarmowymi regulującymi pracę układu pokarmowego. Bogatym źródłem błonnika są produkty...

  • Mamy dobrobyt, sklepowe półki uginają się od ciężaru wędlin i mięs. Jednak czy faktycznie sklepowe mięso jest takie dobre? Czy wędliny dostępne w sklepach są zdrowe? FOT. 123RF.COM/PICSEL Mięso na wędlinę - fakty Z 1 tony mięsa można wykonać około 850 kg wędliny - bardzo dobrej jakości wyrób wędliniarski (bez żadnych ulepszaczy), który możemy bez obaw zjeść sami albo podać dzieciom. W tradycyjnej kiełbasie może się znajdować aż 95 proc. mięsa wieprzowego, pozostałe 5 proc. to przyprawy, sól...

  • Wino ma swoich miłośników, ale coraz więcej osób pije wino ze względu na jego właściwości antyrakowe. Czy słusznie? Wino: Pić czy nie pić?    Fot. 123.RF.COM/PICSEL To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w...

  • Co jakiś czas możemy usłyszeć o kolejnych hitach żywieniowych, które w zaskakujący sposób mają wpływać na nasz organizm. Ostatnio bardzo popularnym stał się zielony jęczmień. Czy warto po niego sięgnąć? Przekonajcie się sami! Fot. 123RF/Picsel Jeśli na bieżąco śledzicie najnowsze trendy kulinarne i żywieniowe, z pewnością chociaż raz słyszeliście o zielonym jęczmieniu. Ten niezwykle modny składnik przebojem wdarł się na nasze stoły. O jego smaku nie będziemy dyskutować, gdyż to kwestia gustu,...

Przepisy na temat: rak jelit grubego objawy
  • Tradycyjne polskie danie z raków, które obecnie są trudno dostępne z uwagi na stan wód w Polsce.

  • W poszukiwaniu tradycyjnych polskich smaków natrafiłem na przepis w książce Pani Lucyny Ćwierczakiewicz pt."365 obiadów" na zupę rakową. Zupa z raków w swego czasu zapewne była daniem dość powszechnym natomiast teraz aspiruje do miana dania wykwintnego i wyszukanego. Jako, że nie udało mi sie dostać raków w całości a jedynie mięso z nich , przepis w oparciu u inspirację wyszedł raczej autorski ale nader wyborny. Sami oceńcie bo warto !!

  • Od jakiegoś czasu chodził za mną ten przepis. Pamiętam jak jeszcze moja babcia przyrządzała takie ziemniaczane kiełbaski. Są po prostu pyszne :)

  • Aby mięso,ciasto lub inne rzeczy które robimy się nie kleiły wystarczy zamoczyć dłonie.

  • super na upały i dla dzieci

  • Koszt jednej porcji tego pysznego deseru to tylko 1 zł.

  • Domowe wyroby zawsze są najlepsze i najzdrowsze, zasada w mojej kuchni jest prosta: co się da zrobić samemu to się robi. Moje potrawy są z cyklu ,,wiem co jem" :) Biała kiełbasa smakuje świetnie w żurku, na kanapce, upieczona na grillu, usmażona, z różnymi dodatkami...w każdej postaci jest wyjątkowo smaczna. Na zbliżającą się Wielkanoc będzie idealna.

  • Sprawdzony przepis na "Rolada na zimno"

  • szybka w przygotowaniu i smaczna.

  • Wypróbowany przepis na "Letnie racuszki ze śliwkami"