• Informacje na temat:

    skurcze macicy

Artykuły na temat: skurcze macicy
  • Brukselka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, ten artykuł skierowany jest właśnie do was. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy od czasu do czasu sięgać po to warzywo. Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy, gdy...

  • Brukselka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, ten artykuł skierowany jest właśnie do was. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy od czasu do czasu sięgać po to warzywo. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy,...

  • Maliny to jedne z najbardziej lubianych owoców letnich. Są delikatne, soczyste i słodkie. Pasują zarówno do ciast, galaretek czy jogurtów, na bazie których można przygotować pyszne desery. Jednak co jeszcze, prócz znakomitego smaku kryją w sobie maliny? Fot.123RF/PICSEL Polska wraz Serbią i Chile jest jednym z najpotężniejszych producentów malin. Największe plantacje możemy zlokalizować na Lubelszczyźnie, gdzie najczęściej uprawia się następujące ich odmiany: Polka, Polana, Laszka i Glen...

  • Pokrzywa kojarzy się nam głównie z bolesnymi i swędzącymi bąblami na skórze. Tymczasem nie jest to zwykły chwast! Uznaje się ją za jedno z najcenniejszych dla człowieka ziół. Można ją stosować w kuchni z pożytkiem dla zdrowia! Pokrzywa ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Słowianie wierzyli, że zwykła pokrzywa jest w stanie ochronić przez złymi urokami. Stosowali ją także na wszelkiego rodzaju bóle i gorączkę. A dzisiejsze badania potwierdzają, że...

  • Małe, czerwone, pachnące, słodkie i jędrne. Takie właśnie są maliny. Właśnie trwa na nie sezon - czemu warto je jeść i jak je podać? Fot. 123RF/Picsel Lipiec i sierpień to sezon na maliny. Warto więc sięgnąć po nie teraz, kiedy są świeże, dojrzałe i zawierają w sobie znaczną dawkę witaminy C, dzięki której poprawimy odporność naszego organizmu. Wystarczy zjeść szklankę malin, aby pokryć dzienną dawkę zapotrzebowania na tę witaminę. Ciekawostką jest również fakt, że liście krzewów malin,...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Kolendra to niezwykłe zioło. Wystarczy kilka listków aby zwykłe danie nabrało wyrazu i nieco egzotycznego charakteru. Jednak wyjątkowy smak to nie jedyna jej zaleta. Za co jeszcze powinniśmy ją cenić? O prozdrowotnym działaniu kolendry bardzo dobrze wiedzieli nawet nasi przodkowie. Ponoć stosowaną ją już w starożytności, jako doskonały środek na różnego rodzaju dolegliwości – począwszy od niestrawności, poprzez nieświeży oddech, a skończywszy na słabym libido. Obecnie, kolendra wróciła do...

  • Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach? Fot. 123RF/Picsel W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix. Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach. W...

  • Odpowiednio skomponowana dieta staje się źródłem składników chroniących przed nowotworami. Czosnek, cebula, pomidory, kurkuma, zielona herbata to popularne produkty obfitujące w związki antyrakowe. Może warto zatem, aby podczas kolejnych zakupów trafiły do naszego koszyka? Czosnek i cebula Aromatyczne warzywa cebulowe są często wykorzystywane jako dodatek wzmacniający smak potraw. W medycynie wykorzystuje się z kolei ich działanie przeciwbakteryjnie i przeciwmiażdżycowe. Związki siarki...

  • Kolendra to niezwykłe zioło. Wystarczy kilka listków aby zwykłe danie nabrało wyrazu i nieco egzotycznego charakteru. Jednak wyjątkowy smak to nie jedyna jej zaleta. Za co jeszcze powinniśmy ją cenić? Fot. 123RF/Picsel O prozdrowotnym działaniu kolendry bardzo dobrze wiedzieli nawet nasi przodkowie. Ponoć stosowaną ją już w starożytności, jako doskonały środek na różnego rodzaju dolegliwości – począwszy od niestrawności, poprzez nieświeży oddech, a skończywszy na słabym libido. Obecnie,...

Przepisy na temat: skurcze macicy
  • W ostatnich dniach złapało mnie jakies dziadostwo, nie mogłem nic jeść, a wszystko włącznie z wodą przelatywalo przeze mnie. Na szczęście znam sposób, który może nie szybko, ale skutecznie pomaga na żołądkowe sprawy:) Koktajl bananowy z kiwi, miętą i cytryną to bomba z witamina C, które wszystkie bakterie się poddadzą:)

  • Kwiatostan lipy łagodzi skurcze i bóle, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga wydzielanie moczu i potu, uodparnia organizm na choroby, przyśpiesza wyzdrowienie; działa osłaniająco, uspokajająco, przeciwzapalnie, żółciopędnie, przeciwgorączkowo, odkażająco, wykrztuśnie i przeciwzapalnie; reguluje wypróżnienia, odtruwa organizm ze szkodliwych metabolitów i substancji obcego pochodzenia. Najczęściej zaparza się po prostu herbatkę z kwiatów (a raczej kwiatostanów) lipy, podobne działanie...

  • Ośmiornica-uwielbiam eksperymenty w kuchni i tym razem padło na ośmiornicę.Jadłam ją wielokrotnie w różnej postaci ale przygotowywałam ją od początku do końca pierwszy raz.Najpierw sporo poczytałam jak ją przyrządzać i wybrałam wydaje mi się najprostszy i zarazem najbardziej w moim stylu sposób-polecam bo wyszła genialna i jeszcze nie raz powróci na nasz stół-mniam....

Dyskusje na temat: skurcze macicy