• Informacje na temat:

    tabela stężenia glukozy we krwi

Artykuły na temat: tabela stężenia glukozy we krwi
  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Ciepły klimat sprawia, że Włosi mają niemal stały dostęp do świeżych warzyw. Morze z kolei obdarowuje półwysep apeniński doskonałymi rybami, krewetkami czy kalmarami. A najzdrowsze są sałatki. W czym tkwi ich sekret? Odpowiednio skomponowane sałatki to bogactwo smaku oraz witamin i składników mineralnych.   Sekretem dobrej sałatki są starannie dobrane, świeże, sezonowe oraz lokalne warzywa. Sezonowość łączy się ze świeżością -...

  • Po odcinku wielkanocnym, pełnym tradycyjnych wypieków i rodzinnych wspomnień, uczestnicy będą musieli powrócić do konkursowej rzeczywistości. Jakie wyzwania przygotowali dla nich jurorzy? Specjalny, świąteczny odcinek „Bake Off - Ale Ciacho" był w całości poświęcony wielkanocnym wypiekom z różnych stron Polski. Uczestnicy i jurorzy podzielili się z widzami tradycyjnymi przepisami, które od bardzo dawna pielęgnuje się w ich rodzinach. Gościem specjalnym siódmego odcinka był Mateusz Pawłowski -...

  • Kozieradka lekarska uważana jest za doskonały afrodyzjak. I już ten fakt z pewnością zachęci wiele osób do jej wypróbowania. Ponadto, właściwości kozieradki sprawiają, że można uznać ją za magiczną przyprawę. Kozieradka pospolita to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Zwana jest również koniczyną grecką, greckim sianem lub bożą trawką. W naturalnym lecznictwie używana jest od wieków, a najczęściej stosuje się ją w tradycyjnej medycynie chińskiej i hinduskiej. Dzięki swoim właściwościom...

  • Witaminy są niezbędne dla naszego zdrowia. Ważne jest, byśmy dobierali je prawidłowo do potrzeb naszego organizmu. Tabele Witamin wskażą, które produkty spożywcze są bogate w poszczególne witaminy. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jakie właściwości mają witaminy i w jakich produktach je znajdziesz, koniecznie sięgnij po nasz poradnik. Zdrowie jest najważniejsze! Sven-David Müller-Nothmann (www.svendavidmueller.de) jest asystentem dietetyki i konsultantem diebetologii Niemieckiego Towarzystwa...

  • Chcesz zrzucić zbędne kilogramy w skuteczny i bezpieczny sposób? W takim razie niezbędne będą dla Ciebie Tabele Kalorii. Dzięki naszej książce dowiesz się, jakie produkty powinieneś jeść, a jakie wyeliminować ze swojej diety. Poradnik zawiera wiele przydatnych informacji na temat zdrowej żywności i napojów. Książka przyda się wszystkim tym, którzy dbają o swoje zdrowie i urodę. Sven-David Müller-Nothmann (www.svendavidmueller.de) jest asystentem dietetyki i konsultantem diebetologii...

  • Ważna jest nie ilość, ale jakość tłuszczów! Rzut oka do tabeli i już wiadomo, czy dany produkt jest zdrowy czy nie. Pomoże nam w tym przejrzysta sygnalizacja świetlna: kolor czerwony - spożywaj rzadko, żółty - spożywaj umiarkowanie, zielony - spożywaj w dowolnych ilościach. W tym niezwykle przydatnym dla utrzymania zdrowia poradniku znajdziesz ponad 2600 produktów spożywczych i potraw wraz z określeniem występujących w nich ilości cholesterolu. Dzięki niemu nauczysz się również prosto...

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Fruktoza, naturalnie obecna w owocach i sztucznie dodawanym do produktów syropie glukozowo-fruktozowym najprawdopodobniej w mniejszym stopniu niż glukoza „przekonuje” nasz mózg, że jesteśmy najedzeni. Czy możemy odczuwać głód zaraz po jedzeniu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Do tej pory wszystko wydawało się jasne. Fruktoza to cukier prosty (w odróżnieniu od sacharozy, głównego składnika cukru spożywczego, która jest dwucukrem). Występuje zarówno w naturalnie w roślinach, jak i jako dodatek do...

  • Dopiero zjadłeś spory obiad i nadal jesteś głodny? To jak najbardziej możliwe. Winnym tej sytuacji jest.. twój posiłek. Najprawdopodobniej zawierał w sobie produkty, które tylko wzmagają nasz apetyt. Niestety, ich lista jest całkiem pokaźna. O tym jak szybko po posiłku odczujemy głód, decyduje indeks glikemiczny (IG) zjadanych przez nas potraw. W dużym uproszczeniu, opisuje on poziom cukru jaki utrzymuje się w naszej krwi po spożyciu posiłku. Im indeks glikemiczny jest wyższy, tym ten czas...

Przepisy na temat: tabela stężenia glukozy we krwi