• Informacje na temat:

    tekstura skały

Artykuły na temat: tekstura skały
  • Tekstury maliny, to kolejny przepis Krzysztofa Ilnickiego, który mógłby być wykorzystywany w najsłynniejszych restauracjach. Biszkopt malinowy85 g białko75 g cukier kryształ40 g żółtko30 g masło35 g mąka migdałowa60 g mąka pszenna50 g malina mrożona kruszona Przygotować bezę francuską i dodać płynne żółtko. Połączyć z płynnym masłem. Dodać sypkie składniki. Rozsmarować na blasze do pożądanej grubości. Posypać pokruszonymi, zamrożonymi malinami. Piec w temperaturze 170 st C. Warstwa chrupka50...

  • Znamy już czwartą finalistkę konkursu BlogerChef! Została nią Marysia Banach, która zauroczyła jury przede wszystkim doskonałym stekiem i czekoladowo-wiśniowym deserem.W kwietniu, areną kulinarnych potyczek był Poziom 511*** Design Hotel & SPA, nowoczesny obiekt położony w najwyższym punkcie Jury Krakowsko-Częstochowskiej (511 m n.p.m.).   Zatriumfowała Wielkopolska i średniowysmażony stek   Zwyciężczynią czwartej odsłony konkursu BlogerChef została Poznanianka - Maria Banach, autorka bloga...

  • Gotowanie z piwem jest tak stare jak jego picie. Praktyka uznana przez rzesze ludzi na przestrzeni tysięcy lat produkcji złotego trunku z pianką. W starożytnym Egipcie, Sumerowie uważali, że gotowanie z piwem było sposobem, aby dostarczać "zdrową żywności" swoim mieszkańcom. Dziś piwosze nadal ulepszają receptury przy użyciu tej, jakże wspaniałej mikstury chmielu i jęczmienia w celu wzmocnienia i wzbogacenia codziennego pożywienia. Sposób łączenia piwa oraz codziennych przepisów kulinarnych,...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....

  • Litwa jest Polakom bardzo bliska. Lata wspólnej historii, wieszcz piszący o Litwie „ojczyzno” i łącząca miłość do dobrego jedzenia. Okazuje się, że coraz częściej odwiedzamy ten bałtycki kraj i śmiało sięgamy po przysmaki produkowane przez naszego sąsiada. Fot. 123RF/Picsel Doceniamy nie tylko litewskie wędliny, ale także i nabiał. Pyszne litewskie sery pojawiają się na domowych przyjęciach i w eleganckich restauracjach. Jednym z najczęściej wybieranych jest ser DŽIUGAS. Na sklepowych...

  • Za posiłek w tych restauracjach można zapłacić nawet kilka tysięcy złotych. Jednak ceny nie odstraszają smakoszy z całego świata. Zobacz jakie posiłki serwuje się w tych miejscach. Co roku, po nerwach związanych z przyznawaniem gwiazdek Michelin, na ogłoszenie tego rankingu z drżeniem serca czekają zarówno szefowie kuchni, jak i smakosze z całego świata. Po ujawnieniu które lokale znalazły się na liście 50. najlepszych restauracji świata, zarezerwowanie stolika w którymkolwiek z nich...

  • Już niedługo poznamy zwyciężczynię czwartej edycji programu "Bake off - Ale ciacho!". Która z finalistek podbije serca jurorów, zyska tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 000 złotych? Walka o finał była niezwykle trudna. Jacek, Olga, Ola i Danusia w konkurencji technicznej musieli zmierzyć się z mistrzowskim przepisem Krzysztofa Ilnickiego - deserem "Tekstury maliny". Na wykonanie zadania uczestnicy programu mieli aż trzy godziny, jednak do ostatniej chwili walczyli z czasem, aby...

  • Książka Susan Herrmann Loomis, to opowieść smakach, zapachach, i tradycjach domowej kuchni. Autorka uchyla rąbka tajemnicy, która tkwi w francuskiej sztuce kulinarnej. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia. Powodów do rozbudzenia w sobie pasji do kulinariów jest bardzo wiele, i często bywają one zaskakując e dla nas samych. Zadecydowaliśmy, że nagrody w postaci trzech egzemplarzy książki trafią do Pani Roksany, Pani Anny i Pani Magdy. Mamy nadzieję, że dzięki tej publikacji,...

  • Każdego dnia w kuchni wykonujemy wiele różnych zadań. Od cięcia przez filetowanie aż do porcjowania czy szatkowania wszystko związane jest z jednym narzędziem – NOŻEM. Akademia krojenia Fiskars to praktyczny przewodnik po rodzajach noży! Dzięki szerokiej gamie produktów Fiskars do każdej czynności możemy dobrać odpowiednią wielkość i elastyczność ostrza, dzięki czemu wykonywane zadanie będzie nie tylko łatwiejsze, ale i bezpieczniejsze. W zależności od produktu, który będziemy kroić, jego...

Przepisy na temat: tekstura skały
  • Pierogi lubię i często się nimi zajadam na obiad. Czasem zrobię sama, czasem dostanę od teściowej, czasem kupię, ale myślę, że wszyscy się zgodzimy, że te ulepione w domu, wyjęte prosto z garnka, jeszcze parujące, polane masełkiem lub skwarkami smakują najlepiej. W Krakowie bardzo popularne są koreańskie pierożki na parze: pikantne, z cieniutkim ciastem, dla mnie idealne. Jednak w domu lubię komponować smaki po naszemu, czyli po „krakosku. Zatem rozkładam stolnicę na stole, zaopatrzona w...

  • Podpatrzona na blogu Kardamonovy

  • Wypróbowany przepis na "Kurczak z baleronem"

  • Gołąbki - potrawa, która ma zapewne wielu wielbicieli i ja zdecydowanie należę do tego grona. Danie jednak jest czasochłonne i wymaga dużego nakładu pracy, więc nie zawsze mamy czas, aby je przygotować. Alternatywą dla gołąbków może być zupa gołąbkowa. Przepisów na nią jest mnóstwo, bo każda gospodyni gołąbki doprawia inaczej. Zapraszam Was na swoją wersję tej potrawy. Zupa jest gęsta, rozgrzewająca, sycąca i zaskakująco pyszna. Smak gołąbków oczywiście został zachowany, jedynie tekstura...

  • Pięknie, smacznie, zdrowo...kolorowo!!!! :)  I tak ma właśnie być - pyszna, prosta sałatka . Są tu warzywa, owoce i kawał mięska, wszystko pyszne i idealnie przyrządzone. Bajeczne kolory, rozmaita tekstura, smaki w sam raz skomponowane w daniu to najlepszy sposób na wywarcie wrażenia! Truskawki i delikatna, soczysta polędwiczka, słodka kukurydza, świeży ogórek, chrupiąca sałata i seler....to danie to prawdziwa uczta dla przyjaciół i rodziny. Pięknie polecam, korzystajcie z przepisu i...

  • Wielbiciele tradycyjnej kuchni będą bardzo zadowoleni. Lubimy łączyć smaki, style, tekstury, kuchnie. Dla nas to przyjemność i zabawa.

  • Smak jaj z chrzanem jest obłędny postanowiłam wymyślić coś nowego i efektownego na świąteczny stół. Połączenie smaku i tekstury, jaja, galarety i farszu z chrzanem wypadło rewelacyjnie.

  • Uwielbiam dania, które robi się tak szybko i w dodatku tak dobrze smakują. W zaledwie 15-cie minut przygotowałam bardzo pyszną, kremową i sycącą zupę. Charakterystyczny smak parmezanu świetnie komponuje się z delikatnymi pierożkami wypełnionymi szpinakiem i ricottą. Dodatek chrupiących włoskich orzechów znacznie poprawia teksturę dania.

  • Zdrowa przegryzka, idealna do kawy. Zawiera siemię lniane i otręby. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu.

  • Wspaniałe danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. Makaron cannelloni zastępuje delikatna cukinia. Do tego pachnąca bazylia, aromatyczny parmezan i beszamel. Pistacje spełniają tu ważną rolę - swoją niebywałą chrupkością poprawiają smak jak i teksturę dania. Bardzo proste połączenie kilku składników w efekcie daje niezwykle smaczne i sycące danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, włoskiego wina Valpolicella.

Dyskusje na temat: tekstura skały
  • Re: "Piramida" na Marsie może być sztucznym tworem? Tak twierdzą naukowcy!

    Żadna piramida. Patrząc na prawą strone od tej piramidy, widać że tekstura gleby jest taka sama jak tekstura tego - prawdopodbnie oświetlonego przez słońce wzniesienia po lewej. Sama tekstura gleby może przypominać teksture skały ponieważ nie dokońca wiadomo jakie warunki panują na Marsie, a dokładniej mówiąc jakie tam wystepują reakcje pomiędzy związkami chemicznymi i atmosferycznymi tej że