• Informacje na temat:

    tekstura skały

Artykuły na temat: tekstura skały
  • Znamy już czwartą finalistkę konkursu BlogerChef! Została nią Marysia Banach, która zauroczyła jury przede wszystkim doskonałym stekiem i czekoladowo-wiśniowym deserem.W kwietniu, areną kulinarnych potyczek był Poziom 511*** Design Hotel & SPA, nowoczesny obiekt położony w najwyższym punkcie Jury Krakowsko-Częstochowskiej (511 m n.p.m.).   Zatriumfowała Wielkopolska i średniowysmażony stek   Zwyciężczynią czwartej odsłony konkursu BlogerChef została Poznanianka - Maria Banach, autorka bloga...

  • Gotowanie z piwem jest tak stare jak jego picie. Praktyka uznana przez rzesze ludzi na przestrzeni tysięcy lat produkcji złotego trunku z pianką. W starożytnym Egipcie, Sumerowie uważali, że gotowanie z piwem było sposobem, aby dostarczać "zdrową żywności" swoim mieszkańcom. Dziś piwosze nadal ulepszają receptury przy użyciu tej, jakże wspaniałej mikstury chmielu i jęczmienia w celu wzmocnienia i wzbogacenia codziennego pożywienia. Sposób łączenia piwa oraz codziennych przepisów kulinarnych,...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Litwa jest Polakom bardzo bliska. Lata wspólnej historii, wieszcz piszący o Litwie „ojczyzno” i łącząca miłość do dobrego jedzenia. Okazuje się, że coraz częściej odwiedzamy ten bałtycki kraj i śmiało sięgamy po przysmaki produkowane przez naszego sąsiada. Fot. 123RF/Picsel Doceniamy nie tylko litewskie wędliny, ale także i nabiał. Pyszne litewskie sery pojawiają się na domowych przyjęciach i w eleganckich restauracjach. Jednym z najczęściej wybieranych jest ser DŽIUGAS. Na sklepowych...

  • Za posiłek w tych restauracjach można zapłacić nawet kilka tysięcy złotych. Jednak ceny nie odstraszają smakoszy z całego świata. Zobacz jakie posiłki serwuje się w tych miejscach. Co roku, po nerwach związanych z przyznawaniem gwiazdek Michelin, na ogłoszenie tego rankingu z drżeniem serca czekają zarówno szefowie kuchni, jak i smakosze z całego świata. Po ujawnieniu które lokale znalazły się na liście 50. najlepszych restauracji świata, zarezerwowanie stolika w którymkolwiek z nich...

  • Książka Susan Herrmann Loomis, to opowieść smakach, zapachach, i tradycjach domowej kuchni. Autorka uchyla rąbka tajemnicy, która tkwi w francuskiej sztuce kulinarnej. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia. Powodów do rozbudzenia w sobie pasji do kulinariów jest bardzo wiele, i często bywają one zaskakując e dla nas samych. Zadecydowaliśmy, że nagrody w postaci trzech egzemplarzy książki trafią do Pani Roksany, Pani Anny i Pani Magdy. Mamy nadzieję, że dzięki tej publikacji,...

  • Każdego dnia w kuchni wykonujemy wiele różnych zadań. Od cięcia przez filetowanie aż do porcjowania czy szatkowania wszystko związane jest z jednym narzędziem – NOŻEM. Akademia krojenia Fiskars to praktyczny przewodnik po rodzajach noży! Dzięki szerokiej gamie produktów Fiskars do każdej czynności możemy dobrać odpowiednią wielkość i elastyczność ostrza, dzięki czemu wykonywane zadanie będzie nie tylko łatwiejsze, ale i bezpieczniejsze. W zależności od produktu, który będziemy kroić, jego...

  • Pisze książki, prowadzi warsztaty edukacyjne i kulinarne, ale przede wszystkim rozkochuje Polaków w kaszach oraz zdrowym odżywianiu. Co Maia Sobczak, autorka bloga Qmamkasze.pl, proponuje i radzi Czytelnikom Smakera? Fot. Maia Sobczak / Mateusz Nasternak Jakie jesienne połączenia smaków poleciłabyś czytelnikom Smaker.pl? Jesień jest ewidentnie przygotowaniem do zimy. To ostatni moment na świeżą śliwkę, pachnącego pomidora czy choćby na grzyby. Z lekkiej, pełnej słońca diety, przenoszę nacisk...

  • "Mamo, nie chcę!", "Mamo, już nie mogę!", "Mogę już iść się pobawić?" To chyba najczęstsze słowa, które padają z ust każdego niejadka mimo, że rodzice dwoją się i troją, aby dziecko zjadło przygotowany przez nich posiłek. Nie pomagają już wymyślne zabawy, obiecywanie nagród, a irytacja rośnie. Justyna Pląskowska, która na co dzień specjalizuje się w prowadzeniu warsztatów dla najmłodszych z zakresu zdrowego żywienia, zdradziła kilka sposobów na poradzenie sobie z problemem małego niejadka....

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

Przepisy na temat: tekstura skały
  • Wypróbowany przepis na "Kurczak z baleronem"

  • Podpatrzona na blogu Kardamonovy

  • Pięknie, smacznie, zdrowo...kolorowo!!!! :)  I tak ma właśnie być - pyszna, prosta sałatka . Są tu warzywa, owoce i kawał mięska, wszystko pyszne i idealnie przyrządzone. Bajeczne kolory, rozmaita tekstura, smaki w sam raz skomponowane w daniu to najlepszy sposób na wywarcie wrażenia! Truskawki i delikatna, soczysta polędwiczka, słodka kukurydza, świeży ogórek, chrupiąca sałata i seler....to danie to prawdziwa uczta dla przyjaciół i rodziny. Pięknie polecam, korzystajcie z przepisu i...

  • Wielbiciele tradycyjnej kuchni będą bardzo zadowoleni. Lubimy łączyć smaki, style, tekstury, kuchnie. Dla nas to przyjemność i zabawa.

  • Lato w pełni, a co za tym idzie sezon piknikowy. Znacznie lepiej jest jeść w plenerze na kocu z przyjaciółmi niż w zamkniętym mieszkaniu, prawda? Dlatego przygotowałem coś ekstra do dzielenia się. Kanapkę wypchaną smakołykami i różnymi smakami. Od tapenady, przez świeże warzywa, po kremowy serek i wędzoną szynkę. Różne tekstury w chrupiącym chlebie. Całość szczelnie zamknięta, bez przeciekania i zawijania każdej kanapki osobno. Jeden zwarty pakunek gotowy do szybkiego przekrojenia :)

  • Sałatka grillowa z roszponki z pomarańczą, orzechami włoskimi i serem bałkańskim była królową niedzielnego grilla z sąsiadami. Tak, sałatka, a nie wędzone kiełbaski czy szaszłyki warzywne, również obecne w menu. Zresztą nazwałam tę sałatkę grillową, bo została przygotowana na małe przyjęcie w ogrodzie. Ale można ją z satysfakcją zjeść na zwyczajną, codzienną kolację, a i na imprezie imieninowej się sprawdzi. Ładnie wygląda, jest kolorowa i apetyczna. Napotkasz w niej różne tekstury i smaki,...

  • Zdrowa przegryzka, idealna do kawy. Zawiera siemię lniane i otręby. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu.

  • Dzisiaj kończę 29 lat zleciało jak nie wiem, ale wiecie co? Czuję się nadal młody i piękny haha :) Przez ostatnie 1,5 roku realizuje cele by spełnić swoje marzenia, więc mogę powiedzieć, że dopiero 1,5 roku temu zacząłem żyć ;) Poczęstujcie się koliberkiem ;) Ten pyszny i zaskakujący w smaku tort jest bardzo prosty i mega smaczny, zróbcie swojej połówce na urodziny będzie zachwycona :)

  • Najlepsze muffinki jakie jadłam do tej pory, a nie jestem fanką gruszek.

  • Ciężkie aromatyczne i cudownie czekoladowe ;)

Dyskusje na temat: tekstura skały
  • Re: "Piramida" na Marsie może być sztucznym tworem? Tak twierdzą naukowcy!

    Żadna piramida. Patrząc na prawą strone od tej piramidy, widać że tekstura gleby jest taka sama jak tekstura tego - prawdopodbnie oświetlonego przez słońce wzniesienia po lewej. Sama tekstura gleby może przypominać teksture skały ponieważ nie dokońca wiadomo jakie warunki panują na Marsie, a dokładniej mówiąc jakie tam wystepują reakcje pomiędzy związkami chemicznymi i atmosferycznymi tej że