• Informacje na temat:

    telfast 180

Artykuły na temat: telfast 180
  • Tym wypiekiem Daniel podbił serca jurorów. Gwarantujemy, że wam także przypadnie do gustu. Fot. materiały partnera Ciasto kruche: 400 g mąki krupczatki 100 g cukru 200 g zimnego masła 6 łyżek zimnej wody 2 żółtka Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek Golden Delicious 150 g cukru brązowego ¼ łyżeczki kardamonu mielonego sok z ½ cytryny 200 ml wódki żytniej z trawą żubrową   Kruszonka: 80 g masła 110 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 100 g mąki pszennej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: 200...

  • Anastazja Stypułkowska otrzymała wyróżnienie od jurorów, za wspaniałe połączenie słodko-słonego smaku w swoim autorskim przepisie. Jeśli chcesz wypróbować pomysł na sernik, zobacz, co będzie ci potrzebne. Składniki na spód: 90 g mąki migdałowej50 g mąki pszennej20 g cukru pudru30 g masła50 g masła orzechowego1 żółtkoduża szczypta soli morskiej drobnoziarnistej Składniki na poncz do gruszek: 1-2 l wodyszklanka cukru100 ml likieru amarettosok wyciśnięty z 1 cytryny5 małych gruszekSkładniki na...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...

  • Jak prawidłowo wydobyć serce karczocha? Czy powinno się obierać imbir? Jak poradzić sobie z tuszką kurczaka i pokroić rybę na sashimi? Każdy, kto lubi gotować - na co dzień w domu czy zawodowo - powinien poznać tajniki posługiwania się nożem. Nie zawsze bowiem, kierując się jedynie intuicją, efektywnie używamy tego podstawowego w kuchni narzędzia.     Ten bogato ilustrowany poradnik prezentuje nowoczesne noże i inne narzędzia do krojenia i obierania. Dzięki niemu wybierzesz właściwy nóż i...

  • Jeśli organizujecie w najbliższym czasie przyjęcie dla dzieci, to koniecznie zaserwujcie im, tak przyozdobione babeczki. Składniki: 1½ szklanki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonu3 jajka1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki1 kostka masła ½ szklanki cukru pudru1 łyżka mleka200 g czarnej masy cukrowej50 g białej masy cukrowejzielona masa plastyczna do ozdoby Sposób przygotowania:...

  • Olga jak zwykle zaskoczyła nas pomysłowością i starannością wykonania deseru. Jeśli macie ochotę na Leśne orzeźwienie, śmiało skorzystajcie z przepisu. Sos owocowy225 g mrożonych owoców leśnych2 łyżki soku z pomarańczy125 g malin2 łyżki zagęszczonego soku malinowego1 łyżka wody1 kieliszek rumuszczypta gałki muszkatołowejszczypta ziela angielskiegoszczypta cynamonu Masa2 puszki zimnego mleka kokosowego125 ml śmietanki 30%½ szklanki cukru pudruekstrakt waniliowyekstrakt migdałowy Zabajone4...

  • Świąteczny wypiek Małgosi, który podpił serca jurorów w siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!". Składniki:Ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego pół łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko szczypta soli pistacje niesolone, nieprażone Konfitura: maliny 300 g jeżyny 300 g pektyna 8g szklanka cukru woda różana 50 ml limonka ganasche z białej czekolady: śmietanka 200 ml czekolada biała 400 g Do ozdoby: pistacje zielone, niesolone owoce liofilizowane ( maliny i...

  • Wilgotne i mocno czekoladowe – takie jest prawdziwe brownie, a jeśli dodamy do niego wiśnie otrzymamy uzależniająco pyszne ciasto, które jest najlepszym przykładem tego, że liczy się wnętrze a nie wygląd zewnętrzny. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a co ważniejsze to ciasto nie może się nie udać. Brownie pokochacie za intensywny smak ale także za to, że długo pozostaje świeże, legendy głoszą, że po trzech dniach jest najlepsze ale kto mógłby się tak długo powstrzymywać? Składniki:...

  • Kto by pomyślał, że z delikatnych herbatników można przygotować tak wspaniałe budowle? Oto przepis Danuty. Herbatniki: 750 g mąki 300 g masła 150 g cukru pudru szczypta soli 300 ml śmietany kremówki 30% Polewa: 80 ml śmietany kremówki 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady (60% zawartość kakao) Sklejanie młyna: 1 tabliczka białej czekolady     HerbatnikiMąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Po...

Przepisy na temat: telfast 180
  • Chrupiąca skorupka i miękki, kokosowy środek. Mój ideał kokosanek.

  • Szyszki oblane karmelem chyba każdy z nas pamięta ze szkolnego sklepiku. Także do dzieła ! W bardzo szybki sposób możemy sami je przyrządzić.

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczarki z fetą i grillowaną papryką"

  • Nie znudziły się Wam zwykłe ziemniaki do obiadu? Proponuję ziemniaki ugotować z zielonym groszkiem a od razu zobaczycie różnice na talerzu. Smak i wygląda bez porównania.

  • Moja interpretacja pierniczków Katarzynek jest mocno piernikowa, pachnąca cynamonem i imbirem. Są przy tym mięciutkie i bardzo wilgotne. W szczelnie zamkniętym pomieszczeniu mogą poleżeć nawet do tygodnia. Gwarantuje wam jednak, że znikną wcześniej.

  • Szybkie i łatwe w przygotowaniu

  • Miękkie i nie za słodkie ciasteczka z dodatkiem ryżu, bez jajek i w wersji bezglutenowej.

  • Zwyczajne i proste. Takie są najlepsze :)

  • Propozycja na tłusty czwartek. Zamiast tradycyjnego chrustu.

  • Chrzan na który przepis zdradziła mi kiedyś teściowa obowiązkowo pojawia się na wielkanocnym stole. Delikatnie słodki, delikatnie chrzanowy. Idealny dodatek do wielkanocnych wędlin i jajek.

Dyskusje na temat: telfast 180